Lékořicové pendreky (sladké drievko) , tieto sladké klasiky, majú svoje korene zakorenené hlboko v tradičnom cukrárstve a počas svojej existencie si získali srdcia ľudí po celom svete. Táto krehká pochúťka, ktorá je výrazne sladká a zároveň bohatá na charakteristickú lékořicovu chuť, je známa už mnoho generáciám.
Viete čo robí lékořicové pendreky tak jedinečnými a ako sa stali jednou z obľúbených sladkostí viacerých kultúr?
Tak opäť pekne po poriadku od ich vzniku…

Kde vzniklo toto sladké drievko?
Príbeh lékořice (sladkého srievka)  začíná už v starovekom Egypte, kde bola uznávaná nielen pre svoju sladkosť, ale aj kvôli liečivým vlastnostiam. Lékořice našla uplatnenie aj v antickom Grécku a Ríme, kde bola populárna nielen v kulinárstve, ale aj v medicíne. Prvá zmienka o sladkých drievkach  je známa zo 17. storočia z Nizozemska, kde miestný obyvatelia kombinovali lékořicu s cukrom a vytvárali tak sladké tyčinky „drop“. Tieto tyčinky sa postupne stali delikatesou nielen v Nizozemsku, ale aj v ďalších európskych krajinách.

Ako prichádza na svet sledké drievko? 

Celá výroba sa začína zmiešaním lékořicového extraktu s cukrom a ďalšími ingrediencemi, ako je napríklad anýz, ktorý dodáva konečnému produktu jeho charakteristickú chuť. Zmes sa potom varí a precizne spracovává, aby sa dosiahla správna konzistencia a chuť. Po dosiahnutí požadovanej textúry sa zmes formuje do tradičných pendrekov, ktoré majú rôznu veľkosť a tvary.

Aká je jeho chuť? 

Tieto pendreky sú známe výrazne sladkou a zároveň intenzívnou chuťou, ktorú si niektorí hneď zamilujú a iní ju zasa považujú za príliš intenzívnu. Lékořicové pendreky (sladké drievka) sa tiež často používajú v kulinárstve, kde pridávajú unikátnu chuť do dezertov, zmrzlín, koktejlov a ďalších pokrmov.

Vedeli ste aj tieto zaujímavosti? 

V tradičnej medicíne sa využíva na liečbu rôznych ochorení už tisíce rokov. Jej koreň obsahuje niekoľko zložiek, vrátane flavonoidov, kyseliny glycyrrhizovej a glycyrrhizínu, ktoré sú zodpovedné za jej terapeutické účinky.

Zmierňuje zápalové ochorenia
Sladké drievko má protizápalové vlastnosti, čo znamená, že môže pomôcť pri ochoreniach ako napríklad alergie, artritída alebo ekzémy. Jeho prítomnosť v pelendrekoch môže pomôcť zmierniť podráždenie a svrbenie kože.

Dýchacie problémy
Extrakt zo sladkého drievka môže pomôcť pri liečbe kašľa a iných respiračných problémov. Jeho prítomnosť v pelendrekoch môže uľahčiť dýchanie u detí.

Podpora trávenia
Sladké drievko má priaznivé účinky na trávenie a môže pomôcť zmierniť tráviace problémy ako pálenie záhy, nadúvanie a zápchu. Sladké drievko prítomné v pelendrekoch môže pomôcť podporiť zdravú funkciu tráviaceho systému u malých detí.

Antibakteriálne účinky
Niektoré štúdie naznačujú, že sladké drievko môže pomôcť bojovať proti baktériám a vírusom. Jeho prítomnosť v pelendrekoch môže pomôcť udržiavať pokožku dieťaťa čistú a zdravú.

Uvoľňujúci účinok
Sladké drievko má mierne uvoľňujúci účinok a môže pomôcť pri zmiernení stresu a napätia. Prítomnosť tejto byliny v pelendrekoch môže prispieť k pokojnejšiemu spánku a pohodliu dieťaťa.

Určite ste zvedavý aké lékořicové pelendrky nájdete v našej ponuke.
Stačí ak kliknete na modré tlačítko a zobrazí sa vám celá ponuka.
Máte sa na čo tešiť, okrem klasických čiernych pelendrekov na vás čakajú kocky a dokonca aj fajky a veľa iného. 
Tak šup šup a klik na modré tlačítko. 👇

Aj moje ďalšie články si pozrite, nájdete tam veľa zaujímavých informácií a recenzií. Prajem vám príjemné čítanie.

Ako správne prať  a sušiť  plavky?

Ako správne prať a sušiť plavky?

Máte radi wellness, alebo radi jazdíte na dovolenky k moru?  Zistili ste, že stále potrebujete nové a nové plavky? Prečo to tak je? Chlór z bazénu, Slnko, morská slaná voda či opaľovacie prípravky dajú plavkám poriadne zabrať. Stáva sa pomerne často, že plavky stratia...

Jesenné upratovanie za pár eur a minimum času.

Jesenné upratovanie za pár eur a minimum času.

Veľmi sa teším, že ste sa rozhodli pozrieť si naše JESENNÉ AKCIE. Verím, že vás rovnako očaria ako aj mňa. Babie leto prináša aj upratovanie a čistenie domácnosti, keďže v lete sme to trošku možno popri dovolenkách zanedbali je čas to napraviť. Na nápravu vám ponúkam...

Objavte 2 super tipy na zdravé zaváranie.

Objavte 2 super tipy na zdravé zaváranie.

Zaváranie je spôsob tepelnej konzervácie potravín, pri ktorej sa pokrm v pohári tesne uzavrie viečkom a ohrieva na teplotu okolo 85 °C alebo vyššiu. Ohrievaním uzatvorených pohárov vo vode alebo v pare dochádza k uvareniu a pasterizácii pokrmu. Pokrm je chránený pred...